środa, 28 stycznia 2015

Czosnkowo-imbirowa pierś z kurczaka


Rewelacyjne połączenie naturalnego antybiotyku - czosnku oraz rozgrzewającego imbiru. Mięso jest kruche, delikatne i bardzo aromatyczne. Idealne również na kanapki.


800 g filetu z piersi kurczaka
3 ząbki czosnku
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki cząbru
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki lubczyku
0,5 łyżeczki pieprzu

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i nacieramy pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut.

Mięso podałam z ugotowanymi warzywami. 



Zimowy Obiad

4 komentarze:

  1. Fajny przepis i prosty zarazem, więc też muszę zrobić taki pyszny obiad :) . Tym bardziej, że po obejrzeniu zdjęć ślinka cieknie :)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda przepis bardzo prosty a danie łatwe w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania. i czekam na opinię:-)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :) Dziękuję za udział w akcji "Zimowy Obiad" :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń