sobota, 31 stycznia 2015

Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym


 Karkówka o wyrazistym i konkretnym smaku. Mięso jest delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.  Smak zdecydowanie trafił w nasze kubki smakowe.


1 kg karkówki
Przyprawa do karkówki
2 cebule
300 g pieczarek
Zalewa:
1 szklanka keczupu
1,5 łyżki chrzanu
1,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki słodkiej papryki

Karkówkę myjemy i kroimy w plastry o grubości 2 cm. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w kółka, pieczarki na 4 części. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy pieczarkami oraz krążkami cebuli.  W garnku mieszamy wszystkie składniki na zalewę. Gotujemy na małym ogniu i zalewamy nim mięso. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 1,5 godziny.





Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz