poniedziałek, 5 stycznia 2015

Kurczak faszerowany papryką i pieczarkami

Smaczny obiad podany w elegancki sposób. Tak przygotowane mięso ładnie prezentuje się na talerzu. Znakomity pomysł na rodzinny obiad.


1,7 kg kurczak (w całości)
1 czerwona papryka
1 cebula
500 g pieczarek
1 marchewka
Przyprawa do kurczaka
Liść lubczyku
Ostra czerwona papryka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka i czerwoną ostrą papryką. Środek wypełniamy przygotowanym farszem.















 Kurczaka zamykamy dokładnie wykałaczkami tak aby nic ze środka nie wypadło. Wierz posypujemy lubczykiem. Układamy mięso na blaszce, obkładamy większymi pieczarkami i pokrojoną marchewką. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 200*C przez 1 godzinę 20 minut. Pod koniec można zdjąć folie i zarumienić skórkę.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz