poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pizza z salami i warzywami z ryżem


Jeden z moich eksperymentów, który okazał się bardzo smaczny. Pizza z dużą ilością sera, serowymi brzegami i warzywami z ryżem.

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 szklanki letniej wody
Wierzch:
2 łyżki keczupu
Oregano
200 g warzywa na patelnię z ryżem i pieczarkami Hortex
300 g sera
8 plastrów salami
200 g pieczarek
 Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do miski i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wałkujemy okrągły placek.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. 
Pieczarki kroimy w plasterki. 





Mieszankę warzyw z ryżem na patelnię podsmażamy.



















Przygotowane ciasto smarujemy keczupem (5 cm od brzegu) i posypujemy oregano. Następnie wykładamy podsmażone warzywa z ryżem i salami.  














Na pozostawiony brzeg wykładamy połowę sera, zawijamy do środka. Na wierzch wysypujemy pieczarki. Pizzę pieczemy przez 20 minut w 220*C. Po 15 minutach posypujemy resztą sera.









Zima  we Woszech

6 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś pizzę z ziemniakami, z ryżem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinko ja również robiłam taką pierwszy raz i była smacznym zaskoczeniem. Polecam!

      Usuń
  2. Aj z miłą chęcia skosztuje jak to smakuje bo wygląda ekstra apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania, smak oryginalny ale apetyczny:-)

      Usuń
  3. Podstawiam talerzyk, bo ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń