środa, 21 stycznia 2015

Spaghetti ze szpinakiem i wołowiną- Viva l’Italia

Smaczna i aromatyczna włoska kompozycja. Połączenie szpinaku z fetą, makaronu i delikatnego mięsa wołowego. Po prostu Viva l’Italia.


250 g makaronu spaghetti
2 łyżki masła
450 g szpinaku rozdrobionego mrożonego np. Hortex
150 g sera feta
3 ząbki czosnku
Pieprz
500 g mięsa mielonego wołowego
1 pomidor
1 cebula
2 łyżki keczupu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
100 ml wody
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki lubczyku
Sól
Pieprz
Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości.
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem do rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę fetę.
Cebulę i pomidora kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulkę, szklimy. Następnie dokładamy mielone mięso i pomidora. Dolewamy wodę, przyprawiamy przyprawami. Na talerzu układamy kolejno szpinak, makaron i mięso (flaga Włoch).

Smacznego!


Zimowy Obiad Zima  we Włoszech

2 komentarze: