środa, 25 lutego 2015

Filet z karmelizowaną cebulą i szpinakiem

Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią, a filet to już w szczególności. Ten jest delikatny a zarazem o wyrazistym smaku. Wszystko tworzy jedną spójną całość i rewelacyjny aromat.




1 podwójny filet z kurczaka
3 łyżeczki keczupu
1 łyżeczka miodu
Przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka liści lubczyku
Sól
Pieprz
Warstwa szpinakowa:
1 łyżka masła
250 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
250 g sera fety
Pieprz
Karmelizowana cebula:
2 cebule
1 łyżeczka miodu
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Filet przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W miseczce przygotowujemy marynatę- mieszamy keczup, miód, odrobinę soli i pieprzu. Wylewamy ją na filet z piersi kurczaka, posypujemy liściem lubczyku i odstawiamy na 20 minut.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, miód, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy filet z piersi kurczaka i często mieszamy, gdyż cebula może łatwo się przypalić. Smażymy do miękkości mięsa (pod przykryciem).

W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu kruszymy ser feta i doprawiamy pieprzem.
Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości.
Na talerzu układamy warstwę ze szpinaku. Na nim pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko polewamy karmelizowaną cebulą. Podajemy z ryżem.




4 komentarze: