sobota, 28 lutego 2015

Karkówka duszona w cebuli

Mięsko idealne dla osób uwielbiających cebulę, ponieważ w tym daniu jest wszechobecna. Obiad idealny również dla chorowitków, ponieważ cebula działa na przeziębienie. 



5 plastrów karkówki (ok. 1 kg)
9 dużych białych cebuli
Przyprawa do karkówki
2 jajka
Bułka tarta
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
300 ml wody
2 kostki wołowe
Ostra czerwona papryka
Słodka czerwona papryka

Plastry karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki. Panierujemy w jajku z odrobiną soli i pieprzu oraz bułce tartej. Każdy plaster podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Cebule kroimy w piórka, przekładamy do garnka z odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem. Po 5 minutach wlewamy bulion (woda z kostkami wołowymi), doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 7 minut.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę cebuli. Następnie obsmażone mięso i resztę cebuli. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 60 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz