piątek, 13 lutego 2015

Karkówkowe warkocze pieczone z cebulką i pieczarkami


Dobrze przyprawione i aromatyczne mięso, w całości przeniknięte pieczarkami i cebulą. Uwielbiam takie obiady. Bo kto nie lubi konkretnego kawałka mięsa? 



500 g karkówki
Przyprawa do wieprzowiny
Ostra czerwona papryka
Liść lubczyku
300 g małych pieczarek
2 cebule
Oliwa z oliwek

Karkówkę myjemy i kroimy na plastry o grubości 1,5 mc. Każdy plaster nacinamy w 3 miejscach, ale nie przecinamy do końca. Zaplatamy warkocze i spinamy wykałaczkami. Każdy plaster dokładnie nacieramy przyprawą do wieprzowiny, ostrą czerwoną papryką oraz lubczykiem. Pieczarki kroimy na ćwiarki a cebulę w piórka. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy pieczarkami i cebulą, skrapiamy oliwą i oliwek. Pieczemy pod przykryciem w 190*C przez 70 minut. 


4 komentarze:

  1. Karkówka to jest ulubione mięso wieprzowe mojej rodziny, pycha danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, żeby tak pozaplatać mięso, można zaskoczyć gości.

    OdpowiedzUsuń