niedziela, 15 lutego 2015

Kurczak w kremowym sosie marchewkowo-pieczarkowym

Kruche i delikatne mięso z kurczaka z sosem marchewkowo-pieczarkowym. Z tak prostych składników można wyczarować tak pyszny obiad.
Zapraszam na kurczakowy obiad!


1 podwójny filet z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 marchewka
5 pieczarek
Zalewa:
0,5 szklanki wody
200 ml śmietany 12%
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki cząbru
0,5 łyżeczki lubczyku
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki natki pietruszki
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka keczupu

Filet z piersi kurczaka myjemy, usuwamy błonki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pieczarki kroimy w kostkę i siekamy w rozdrabniaczu. Marchew mieszamy z pieczarkami. Wodę, śmietanę oraz wszystkie przyprawy dokładnie łączymy ze sobą. Dokładamy warzywa i zalewamy filet. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Pod koniec możemy zdjąć folię i zapiec  aby ładnie wierzch się zarumienił.




2 komentarze: