poniedziałek, 16 lutego 2015

Pilaw z karkówką

Sycąca ryżowa potrawa, która swoimi korzeniami sięga do krajów arabskich. Oto moja wariacja na temat tego dania.



500 g karkówki
Sól
Pieprz
1 cebula
2 łyżki masła
1 marchew
150 g groszku z marchewką
200 g suchego ryżu
Przyprawy: Liść lubczyku, Słodka papryka, Kumin mielony, Curry, Chilli pieprz cayenne
Ok. 1 litr bulionu
Karkówkę kroimy w drobna kosteczkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i szklimy około 7 minut. Dodajemy karkówkę i mieszamy. Gdy mięso jest podsmażone dodajemy marchewkę, marchewkę z groszkiem i suchy ryż. Całość dokładnie mieszamy, zalewamy bulionem i przyprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, często mieszając ponieważ ryż może się przypalić. Gdy jest taka potrzeba podlewamy wodą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz