piątek, 6 lutego 2015

Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem

Jak ja uwielbiam szpinak z aromatem czosnku, kurczaka i boczek. To połączenie jest rewelacyjne.



1 podwójna pierś z kurczaka
300 g mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Słodka czerwona papryka
150 g wędzonego boczku w plastrach

Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie.  Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut.












2 komentarze: