piątek, 13 lutego 2015

Ziemniaczki pieczone z boczkiem

W taki oto sposób przygotowane ziemniaczki smakują podobnie jak te z ogniska. W całości przenikają przyprawami i zapachem wędzonego boczku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Znakomity dodatek do dań.



6 ziemniaków
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Oliwa z oliwek
200 g boczku wędzonego


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół. Obsypujemy ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Połówki ziemniaków układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą z oliwek, na górze układamy pokrojony w kostkę wędzony boczek. Szczelnie zamykamy folię. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 40 minut. 


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie pieczone ziemniaczki, wyglądaja obłędnie, narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) To prawda w smaku obłędne, ponieważ przesiąknięte boczkiem:-)

      Usuń