piątek, 13 marca 2015

Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym

Przynajmniej raz w tygodniu powinno się zjeść rybę. Przygotowałam ją na patelni grillowej z dodatkiem sosu cebulowo-szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna?


300 g okonia morskiego
Przyprawa do ryb
Sok z cytryny
Pieprz
Mąką pszenna
Bułka tarta
Olej
Sos cebulowo-szpinakowy:
1 cebula
100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
1 łyżka mąki pszennej
0,5 szklanki bulionu
1 łyżka soku z cytryny
Sól do smaku
Pieprz do smaku

1.      Rybę dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
2.      W misce mieszamy mąkę z bułką tartą. Obtaczamy rybę i smażymy na patelni grillowej do momentu zarumienienia.

3.      Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem. Gdy się zezłocą dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy ugrillowaną rybę.


Wielki Post 2015

2 komentarze: