wtorek, 3 marca 2015

Kotleciki ryżowo-jajeczne

Smaczne i delikatne kotleciki z ryżu jajek i pieczarek. Mylące, ponieważ wyglądają jak tradycyjne mielone.


1 woreczek ryżu 100 g
4 jajka ugotowane
2 jajka surowe
5 dużych pieczarek
1 cebula
3 łyżki bułki tartej do masy
1 łyżka keczupu pikantnego
Bułka tarta do obtoczenia
Sól
Pieprz



Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Jeżeli nie mamy wcześniej ugotowanych jajek gotujemy je na twardo. Pieczarki i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Jajka siekamy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki  (ryż, cebulę, ugotowane jajka, pieczarki) mieszamy ze sobą.










Dodajemy surowe jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.





2 komentarze:

  1. Przepis brzmi pysznie...zapisuje do wypróbowania.Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję :-) a kotleciki są wyjątkowo pyszne:-)

      Usuń