czwartek, 26 marca 2015

Sałatka z makaronem z zupki chińskiej, ryżem i paluszkami krabowymi

Prosta i szybka sałatka układana warstwami. Sprawdzi się na każdej domowej imprezie, do pracy czy szkoły. Po wyjęciu wszystko ładnie się łączy i smaki przenikają.





1 opakowanie zupki chińskiej
6 łyżek keczupu
1 puszka kukurydzy
250 g paluszków krabowych
100 g ryżu
5 łyżek majonezu
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki


Makaron z zupki chińskiej zalewamy wrzątkiem  i czekamy aż napęcznieje. Odcedzamy. Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Papryki kroimy w bardzo drobną kosteczkę.  W wysokiej szklanej i przezroczystej misce składniki układamy następującymi warstwami: makaron z zupki chińskiej, 2 łyżki keczupu, kukurydza (zostawiamy 3 łyżki), 2 łyżki  majonezu, paluszki krabowe, ryż, 3 łyżki keczupu, 3 łyżki majonezu, reszta kukurydzy, kolorowe papryki.


2 komentarze: