poniedziałek, 23 marca 2015

Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą

Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym stole.



Tortownica 24 cm
3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny lub masła
2 łyżki śmietany 18%

1,2 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
100 g białej czekolady
1 łyżka mąki ziemniaczanej

2,5 szklanki mleka
2 budynie waniliowe (po 40 g)
3 łyżki cukru

3 białka
3 łyżki cukru
Szczypta soli

Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut). Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.  Po tym czasie wylepić dno i boki tortownicy ciastem z lodówki.


Jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić w kostkę lub plastry. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić jabłka, posypać je cynamonem i cukrem. Dusić około 20 minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na dno tortownicy.


2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie.  Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń.
Część ciasta, które zostało w zamrażarce rozwałkować i powycinać różne kształty foremkami wielkanocnymi (baranek, kura, kurczaczek, zając, motyl, kwiatek).


 Poukładać na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50 minut.






Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

3 komentarze: