czwartek, 26 marca 2015

Zupa klopsowa z tartą marchewką

Smaczna i prosta zupa klopsowa, która zyskała pięknego koloru dzięki startej marchewce. Jedna z moich ulubionych zup.



300g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
Sól
Pieprz
500 g ziemniaków
1 duża marchew
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżek przyprawy typu Vegeta
1 kostka rosołowa
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany 18%
5 łyżek octu
2 litry wody

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i Vegetę. Gotujemy około 15 minut. Mięso mielone wyrabiamy w z jajkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do zupy. Czekamy aż wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 10 minut. Do miseczki odlewamy trochę wywaru, mieszamy z mąką i śmietaną. Dolewamy do zupy.  Na końcu dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem.



8 komentarzy: