czwartek, 16 kwietnia 2015

Ciasto słodki Lion

Słodkie, oj bardzo słodkie i banalnie proste ciasto bez pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem.

Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji (tutaj). Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji. 


7 paczek herbatników maślanych
460 g masy kajmakowej 

I masa śmietanowa:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany 36%
1 łyżka masy kajmakowej
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
2 białe batony Lion (po 50 g)
2 czekoladowe batony Lion (po 50 g)

II masa śmietanowa:
500 ml śmietany 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru

Wierzch:
Sypkie kakao



Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę herbatników, na niej układamy kolejną warstwę herbatników.
Ser mascarpone oraz śmietanę 36% przekładamy do misy miksera. Ubijamy na sztywną pianę wraz z śmietan fixem. Dokładamy cukier puder i łyżkę kajmaku. Mieszamy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w kosteczkę, dokładamy do masy i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników.
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan – fixami i cukrem pudrem. Drugą masę śmietanową dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach, obsypujemy sypkim kakao. Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin.



6 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym kawałek. Uwielbiam to ciasto. Jest obłędne w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Ciasto Lion z białą wersją tych batoników - uwielbiam je, a ciasto przypadło mi do gustu jeszcze bardziej ... muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń