środa, 29 kwietnia 2015

Potrawka marchewkowo-ryżowa z kurczakiem

Szybki i smaczny obiad a’la chiński. Słodycz marchewki przenika się z smakiem ostrej czerwonej papryki.


500 g filetu z kurczaka
100 g ryżu
2 marchewki
1 cebula
Przyprawa do mięsa
Liść lubczyku
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 kostka rosołowa
200 ml wody
Sól
Pieprz



Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę i przyprawić przyprawą do mięsa. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy marchew i kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do kurczaka. Dosypujemy ryż i przyprawy (sól, pieprz, papryki, lubczyk). Mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Danie podałam z frytkami i serem camembert, który się ładnie rozpuścił. 


8 komentarzy:

  1. Nie nadążam próbować:P Straszne się cieszę, że trafiłam na Twój blog, bo mam system tygodniowego planowania posiłków i czasem ciężko coś "innego" wymyślić, a u Ciebie wszystkie potrawy są w naszym guście, szybkie i łatwe w przygotowaniu i w dodatku, co najważniejsze PRZEPYSZNE!! Dziękuję i oby tak dalej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serce się raduje i aż urosłam czytając taki komentarz:-) Staram się aby potrawy zachęcały do próbowania i były szybkie do przygotowania, ponieważ wiem jak to jest z czasem:-) Jeżeli masz zdjęcia swoich dań przygotowanych z moich przepisów czekam na nie:-) Chętnie umieszczę je w galerii. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Camembert kocham :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń