środa, 6 maja 2015

Deser: Babeczki z pokrzywą i kremem kokosowo-migdałowym

Rewelacyjne to mało powiedziane! Zachwycają kolorem i smakiem. Nigdy nie pomyślałabym, że pokrzywa w słodkim wydaniu pokarze tak pyszne oblicze. A poza tym ma zdrowotne właściwości! I co najważniejsze pochodzi z włsanego ogrodu. Polecam wszystkim niedowiarkom, bo do nie dawna sama nie wierzyłam w jej smak! Babeczki idealnie sprawdzą się na ,,majówkowych piknikach".



Babeczki:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
80 g liści młodych pokrzyw
0,5 szklanki oleju
Krem:
20 g budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
250 ml mleka
2 łyżki cukru
125 g margaryny maślanej
3 łyżki wiórków kokosowych 
2 łyżki płatków migdałowych 
Do dekoracji:
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Truskawki


Babeczki:
Liście młodych pokrzyw dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Olej wraz z pokrzywami miksujemy w blenderze. Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dolewamy olej z pokrzywami. Ciągle miksując dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy do silikonowych foremek (do połowy). Pieczemy w 180*C przez 35 minut. Studzimy.
Krem:
Połowę mleka wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy proszek budyniowy z mąką. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy do powstania gładkiej i gęstej masy. Budyń studzimy pod przykryciem (po to aby nie powstał kożuch). W blenderze rozdrabniamy wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz wiórki z płatkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżymi truskawkami.







Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku - Lokalna kuchnia Tomasza Jakubiaka - w kategorii deser!

Trzymajcie kciuki:-)

Jakubiak lokalnie

Tą rewelacyjną książkę możecie kupić tu: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Wiosenne słodkości!

3 komentarze:

  1. Powiem tak: nacudowałaś w tych babeczkach, że ho ho :) ale wyglądają strasznie ciekawie i apetycznie! :) może kiedyś i ja spróbuję pokrzywy (u mnie tego pełno;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko, ja również miałam wątpliwości co do smaku ale powiem Ci, że wyszły rewelacyjne!

      Usuń
  2. Uwielbiam takie nietypowe babeczki :)

    OdpowiedzUsuń