Rewelacyjne to mało powiedziane! Zachwycają kolorem i
smakiem. Nigdy nie pomyślałabym, że pokrzywa w słodkim wydaniu pokarze tak
pyszne oblicze. A poza tym ma zdrowotne właściwości! I co najważniejsze pochodzi z włsanego ogrodu. Polecam wszystkim niedowiarkom,
bo do nie dawna sama nie wierzyłam w jej smak! Babeczki idealnie sprawdzą się na ,,majówkowych piknikach".
Babeczki:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
80 g liści młodych pokrzyw
0,5 szklanki oleju
Krem:
20 g budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
250 ml mleka
2 łyżki cukru
125 g margaryny maślanej
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
Do dekoracji:
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Truskawki
Babeczki:
Liście młodych pokrzyw dokładnie
płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i odciskamy z
nadmiaru wody. Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Olej wraz z pokrzywami miksujemy w blenderze. Jajka
ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie dolewamy olej
z pokrzywami. Ciągle miksując dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy do silikonowych foremek
(do połowy). Pieczemy w 180*C przez 35 minut. Studzimy.
Krem:
Połowę mleka wlewamy do garnka.
Dodajemy cukier, gotujemy. W reszcie mleka rozrabiamy proszek budyniowy z mąką.
Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy do powstania gładkiej i
gęstej masy. Budyń studzimy pod przykryciem (po to aby nie powstał kożuch). W
blenderze rozdrabniamy wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi. Margarynę
ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz wiórki z
płatkami. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy
babeczki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową i świeżymi
truskawkami.
Powiem tak: nacudowałaś w tych babeczkach, że ho ho :) ale wyglądają strasznie ciekawie i apetycznie! :) może kiedyś i ja spróbuję pokrzywy (u mnie tego pełno;))
OdpowiedzUsuńAnetko, ja również miałam wątpliwości co do smaku ale powiem Ci, że wyszły rewelacyjne!
UsuńUwielbiam takie nietypowe babeczki :)
OdpowiedzUsuń