czwartek, 7 maja 2015

Grillowana karkówka w curry i papryce

Karkówka palce lizać! Rewelacyjna marynata z ostrą nutą curry i ostrej i słodkiej papryki. Idealnym dopełnieniem jest sałatka z orzechowym posmakiem i sos czosnkowy. Na majówkowe pikniki i pobyt na świeżym powietrzu IDEALNA!



1 kg karkówki
Przyprawa do karkówki
Marynata:
0,5 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka natki pietruszki
Sałatka:
Garść mixu sałat z orzechową nutą
1 czerwona cebula
10 pomidorków koktajlowych
1 ogórek
Sos:
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżego koperku

Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.

Na talerzu układamy mix sałat, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych.  Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym.



Przepis bierze udział w konkursie na danie z grilla na Blogu co do jedzenia.

2 komentarze: