środa, 27 maja 2015

Kurczak pieczony w pomidorach

Mocno pomidorowe i kruche mięso z kurczaka! Często gości na naszym stole. Rewelacyjnego smaku nadała przyprawa ze sklepu Skworcu. 




1 kg kurczaka (u mnie udka i udźce)
0,5 szklanki keczupu pikantnego
2 pomidory
3 łyżeczki obsypki bosforskiej (zmieszane m.in. czerwona papryka – ostra i słodka, czosnek granulowany, pieprz, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber) Skworcu (tu kupisz)
100 ml oliwy z oliwek

Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek.  Kurczaka dokładnie myjemy. Nacieramy pikantnym keczupem i przyprawą bosfordzką. W natłuszczonej foremce układamy kurczaka i pokrojone pomidory. Mięso pieczemy w piekarniku w funkcji grill w 200*C, od czasu do czasu obracamy. Czas pieczenia to około 60 minut.




2 komentarze: