poniedziałek, 18 maja 2015

Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki i musztardy z dodatkiem warzyw

Ostra i przeniknięta smakiem papryk karkówka. Jednakże pierwsze skrzypce gra cytryna a za nią musztarda, którą czuć w każdym kęsie. Syty i prosty pomysł na obiad.



1,2 kg karkówki
50 ml oleju z cytryną i bazylią
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
Chili pieprz cayenne
2 łyżki musztardy miodowej
1 marchewka
1 młoda cukinia
8 pieczarek
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
Oliwa z oliwek


Karkówkę kroimy w paseczki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz pieprzem kajeńskim. Dolewamy olej z cytryną i bazylią oraz musztardę miodową.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki. 









Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka. 









Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy. 











Dokładamy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 60 minut w 200*C.


2 komentarze: