wtorek, 2 czerwca 2015

Kotlety po mazursku

Zapraszam do mojej mazurskiej kuchni. W niej zawsze smacznie, syto i kolorowo! Roladki z farszem z jajek i szynki uświetnią każdą domową uroczystość czy niedzielny obiad!



1 kg schabu wieprzowego
Sól, Pieprz
Farsz:
3 jajka
Pęczek koperku
30 dag szynki konserwowej
10 dag sera
Sól
Pieprz
2 łyżki keczupu
Panierka:
3 jajka
Bułka tarta


Schab kroimy w plastry ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy bardzo drobno. Szynkę konserwową kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy, doprawiamy. Schab układamy na desce, nakładamy farsz, zwijamy w roladkę. Każdą panierujemy w jaku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. 



2 komentarze:

  1. Bardzo fajne roladki, to jest coś z gatunku co ja klasyfikuję jako "nadają się na niedzielny obiad".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) To prawda ,,nadają się" na niedzielny obiad:-)

      Usuń