niedziela, 21 czerwca 2015

Kruchy orzechowiec

Kruche ciasto przełożone orzechową masą, dodatkiem malin i kajmaku. Dopełnieniem jest warstwa ubitej śmietanki. Dominującym smakiem w cieście są orzechy i maliny. Całość tworzy rewelacyjną i spójną całość. Kruche ciasto zostało upieczone z dodatkiem oleju Kujawskiego.




Kruche ciasto:
3,5 szklanki maki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny
50 ml oleju Kujawskiego
4 żółtka

Krem orzechowy:
200 g orzechów włoskich
3/4 szklanki mleka
200 g masła
120 g cukru pudru

Dodatkowo:
250 g malin w żelu lub frużeliny malinowej/ konfitury
5 łyżek kajmaku
500 g śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru



Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut.

Krem orzechowy:
Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej.

Złożenie ciasta:
W blaszce umieszczamy jeden płat kruchego ciasta. Smarujemy go malinowa frużeliną. Następnie delikatnie wykładamy krem orzechowy. Przykrywamy drugim blatem kruchego ciasta. Kajmak roztrzepujemy trzepaczką (wtedy łatwiej nam się rozsmaruje). Ważne aby był w temperaturze pokojowej. Smarujemy nim drugi kruchy placek. Na wierzch wykładamy ubitą na sztywno z cukrem pudrem śmietanę.




,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia"



6 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie na sama widok :)))
    Narobiłaś smaka jak nie wiem :D
    Dziękuję za zgłoszenie.
    Pozdrawiam
    Sylwia
    http://ostra-na-slodko.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że się podoba:-) Cała przyjemność po mojej stronie:-)

      Usuń