niedziela, 7 czerwca 2015

Mazurskie Farszynki

Przysmak prosto z Warmii i Mazur. Ziemniaczane ciasto z nadzieniem z mięsa drobiowego, jajka i szczypiorku. Bardzo wydajna i ekonomiczna porcja.



1 kg ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka soli
Farsz:
3 cebule
2 ząbki czosnku
300 g mięsa drobiowego ( u mnie udziec) + włoszczyzna
Pęczek szczypiorku
1 ugotowane jajko
Sól
Pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ubijamy. Mięso drobiowe gotujemy z dodatkiem włoszczyzny. Odcedzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki oraz mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm).
Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.




1 komentarz:

  1. Fajnie wyglądają. Często robię takie cuda, ale najczęściej w wersji wegetariańskiej.

    OdpowiedzUsuń