środa, 10 czerwca 2015

Tagliatelle z kurczakiem i warzywami

Połączenie kurczaka z warzywami i makaronu tagliatelle okazało się strzałem w dziesiątkę. Smaki fajnie się łączą. A co najważniejsze danie jest syte ale mało kaloryczne.




500 g filetu z piersi kurczaka
3 łyżki oleju cytryna z bazylią
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
200 g pieczarek
250 g makaronu tagliatelle
2 łyżki keczupu
Pieprz młotkowany z kolendrą
Pęczek natki pietruszki

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju z cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy natką pietruszki bezpośrednio na talerzach.




4 komentarze: