wtorek, 28 lipca 2015

Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą

Bardzo lubię żurek i smak chrzanu. Ta zupa jest do niego bardzo podobna.  Bardzo aromatyczna i bardzo syta.



1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe
2,5 litra wody
Kilka ziaren ziela angielskiego
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup
2 marchewki
200 g wędzonego boczku
3 cebule
300 g kiełbaski wędzonej
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
5 jajek
Sól, Pieprz
Natka pietruszki do posypania
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy porcję rosołową, kostkę rosołową i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Dokładamy  do garnka. Cebulę kroimy w kosteczkę, kiełbaskę w pół plasterki, boczek w paseczki.  Wszystko podsmażamy na patelni, przekładamy do zupy. Śmietanę mieszamy z chrzanem, dokładamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Porcje rosołowe możemy obrać z mięsa i dołożyć  do zupy.  Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Podajemy z zupą. Dekorujemy natką pietruszki.




1 komentarz: