czwartek, 13 sierpnia 2015

Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno na spodzie z kaszy manny

Słodki i smaczny deser na upalne dni w postaci sernika na zimno w dwóch smakach! Idealny dla łasuchów kajmaku i kukułek!





Tortownica o śr. 24 cm
Spód:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki kaszy manny
2 łyżki cukru
Masa serowa z kajmakiem:
500 g sera z wiaderka
2 jajka
100 g cukru pudru
40 g masła
200 g kajmaku
1 galaretka cytrynowa
1,5 szklanki wrzątku
Masa serowa kukułkowa:
500 g sera z wiaderka
2 jajka
40 g masła
100 g cukru pudru
150 g kremu kukułkowego Zentis (KLIK)
2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
1 szklanka śmietany 36%
6 g śmietan fixu



Spód:
W garnku gotujemy mleko z cukrem. Gdy wrze wsypujemy kaszkę manną i energicznie mieszamy. Jeszcze ciepłą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa nie chce nam się rozsmarować co jakiś czas moczymy łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa kajmakowa:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i czekamy kiedy delikatnie stężeje.  Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy delikatnie rozpuszczone masło i po łyżce sera. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy masę kajmakową. Masę serową łączymy z galaretką i przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Masa serowa kukułkowa:
Żelatynę mieszamy z odrobiną wody żeby napęczniała. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy delikatnie rozpuszczone masło i po łyżce sera. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy krem kukułkowy.  Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą serową (wcześniej hartujemy około 2 łyżki). Przelewamy do tortownicy , czekamy aż masa stężeje (u mnie był w lodówce przez całą noc). Sernik dekorujemy ubitą śmietaną.






8 komentarzy: