sobota, 1 sierpnia 2015

Krówkowy sernik

Uwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu.




Tortownica 18 cm
Spód:
3/4 szklanki maki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
75 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
3 jajka
100 g cukru
20 g masła
1,5 łyżki mąki pszennej
600 g twarogu z wiaderka
120 g kajmakowej masy krówkowej
Polewa:
150 g mlecznej czekolady
100 g cukierków ,,krówki”


Spód:
Do misy miksera wsypujemy mąkę, kakao, cukier, żółtko, masło i śmietanę. Wszystko mieszamy do utworzenia się grubej kruszonki. Wklepujemy ją delikatnie na dno tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Masa serowa:
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Ciągle miksując dokładamy małe kawałeczki masła i kolejno po łyżce sera oraz mąkę. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.  Masę dzielimy  - na dwie części – 2/3 i 1/3. Do większej dodajemy kajmak o smaku krówkowym i dokładnie mieszamy.  Na spód w tortownicy wylewamy po 4 łyżki masy z kajmakiem i 2 masy serowej, i tak aż do wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto czekoladą.


5 komentarzy:

  1. Cudnie wygląda! Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń