czwartek, 3 września 2015

Karkówka w ajwarze i pomidorach

Bardzo ostra i aromatyczna pieczona karkówka. Ajwar i krojone pomidory sprawiają, że mięso nabiera śródziemnomorskiego charakteru.
Mięsko podałam na talerzu Jesień - Porcelana Bogucice .



1 kg karkówki
Przyprawa do duszonego mięsa
Sól
Czarny pieprz w ziarnach
5 cebul
4 marchewki
1 łyżka przyprawy uniwersalnej do warzyw
195 g ostrego ajwaru
395 g krojonych pomidorów z bazylią
100 ml wody

Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy na 1,5 cm plastry. Układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy przyprawą do duszonych mięs, solą i rozgniecionym w moździerzu czarnym pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, marchewkę w słupki. Warzywa układamy na mięsie. Ajwar mieszamy z krojonymi pomidorami i wodą. Zalewamy całość w naczyniu. Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 20 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy odkryć mięso i delikatnie obrócić na drugą stronę. 





3 komentarze: