sobota, 12 września 2015

Sałatka śledziowa z chrzanem i rzodkiewką

Prosta, szybka w przygotowaniu sałatka ze śledziem. Sprawdzi się na świątecznym stole. Taką sałatkę możemy przygotować w dużej misce jak i również wydzielić porcje dla każdego (podając na talerzykach w formie kopuł).
Sałatkę podałam na talerzyku New Hollis Platin Porcelana Bogucice





3 płaty śledziowe marynowane
1 cebula
Pęczek rzodkiewek
0,5 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
3 łyżki śmietany 18%
Koperek
Sól
Pieprz
Z filetów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i bardzo drobno siekamy. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Śledzie mieszamy z cebulką i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę układamy  na dnie salaterki. Następnie układamy rzodkiewkę i resztę śledzi. Odwracamy salaterkę na talerzyk i górę obsypujemy koperkiem.



1 komentarz: