poniedziałek, 14 września 2015

Szybki piernik ze śliwkami

Fajne i szybkie ciasto o smaku piernika. Wielkimi krokami zbliża się jesień, przypominają mi o tym śliwki i ich zapach.
Ciasto oraz kawę podałam na New Hollins Gold Porcelana Bogucice



2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g przyprawy do piernika
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
500 g śliwek

W misie miksera mieszamy mokre składniki – mleko, olej i jajka. W drugiej misce łączymy ze sobą suche produkty – mąka, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cukier. Ciągle miksując dodajemy po łyżce mąkę z resztą składników, aż do wyczerpania. Miksujemy na gładką, gęstą masę. Wylewamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Możemy dodać śliwki z kompotu. Układamy je na cieście, lekko dociskamy. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180*C.  




1 komentarz: