środa, 4 listopada 2015

Roladki z mintaja z szpiankowo-ryżowym nadzieniem

Bardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos.



6 płatów mintaja
Przyprawa do ryb
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
100 g ryżu
100 g mini marchewek
0,5 szklanki bulionu
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
0,5 łyżeczki świeżego  koperku
Sól
Pieprz

Filety z mintaja rozmrażamy. Doprawiamy przyprawą do ryb z każdej strony. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.






W osobnym garnku gotujemy do miękkości ryż. W kolejnym mini marchewki.  Szpinak mieszamy z ugotowanym ryżem. Na każdy płacie ryby układamy po całości szpinak z ryżem oraz na brzegu po kilka marchewek. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką.
Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniem żaroodpornym.  W garnku gotujemy bulion. Dolewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie wody oraz śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem.  Podlewamy nim rybne roladki. Pieczemy przez 35 minut w 180*C.






1 komentarz: