sobota, 14 listopada 2015

Szynka z cieciorką w sosie grzybowym

Bardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte!



500 g szynki wieprzowej
10 g podgrzybków suszonych Skworcu (klik)
100 g ciecierzycy
4 cebule
150 g pieczarek
1 szklanka bulionu wołowego
Sól
Pieprz czarny
Pieprz biały
Czosnek granulowany
0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu (klik)
Olej do smażenia
Natka pietruszki do dekoracji
Podgrzybki zalewamy szklanką gorącej wody. Odstawiamy na min. 30 minut. Po tym czasie odsączamy (wodę zachowujemy), kroimy w drobne paseczki.  Szynkę kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy (około 70 minut na wolnym ogniu). Dekorujemy natką pietruszki.





3 komentarze: