środa, 10 lutego 2016

Indycze pulpeciki ze spaghetti

Uwielbiam makarony! A ten w połączeniu z mięsnymi pulpecikami i brokułem stanowi syty i bardzo smaczny obiad!



250g mięsa mielonego z indyka
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
Sól
Pieprz
250 g śmietany 18%
150 ml wody
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki majeranku
200 g makaronu spaghetti
200 g brokuła

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Gotujemy go w delikatnie osolonej wodzie na półmiękko.  Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z pokrojona w kosteczkę cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułka tartą oraz sola i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy je na odrobinie oleju. Śmietanę mieszamy z wodą. Doprawiamy ja sola, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zalewamy nią pulpeciki i dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Dokładamy brokuł i dusimy jeszcze kilka minut. Pulpeciki podajemy z ugotowanym al dente spaghetti.





2 komentarze:

  1. O kurczę takie proste treściowe i smaczne danie a ja nigdy nie jadłam. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń