środa, 3 lutego 2016

Szczupak pieczony z masłem, pietruszką i cytryną

Jak dla mnie ryba najlepiej smakuje w asyście kwaśnej pieczonej cytryny i pietruszki. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Podana w całości pięknie się prezentuje.


800 g szczupaka w całości (wyprawionego)
Przyprawa do ryb
1 cytryna
2 łyżki masła
4 łyżki pietruszki
Sól z młynka gruba morska
Szczupaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do ryb (zewnątrz i wewnątrz). Rybę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu robimy nacięcia co 5 cm. W nacięte miejsca wkładamy masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Wnętrze ryby dodatkowo nacieramy cytryną oraz resztą pietruszki. Na wierzchu układamy pokrojone plastry cytryny. Całość solimy jeszcze gruboziarnistą solą.  Szczupaka pieczemy przykrytego folią aluminiową  w 190*C przez 35 minut.



1 komentarz: