środa, 9 marca 2016

Pizza z serowym brzegiem

Domowa pizza z ciągnącym serowym brzegiem, smakiem upieczonej papryki i słodkiej kukurydzy. Domowy fast food jest najlepszy!


Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
Dodatkowo:
4 łyżki sosu meksykańskiego
Kilka plastrów ulubionej wędliny
Kilka pieczarek
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki słodkiej kukurydzy
300 g żółtego sera

Ciasto:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Wszystko wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek ok. 30 cm.
Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. 2/3 sera wykładamy po brzegach placka. Zwijamy je do środka. Środek pizzy smarujemy sosem meksykańskim. Następnie układamy pokrojone w plastry pieczarki oraz kawałki czerwonej papryki. Na wierzchu całość obsypujemy kukurydzą.  Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220*C na ok. 15 minut. Pod koniec rozkładamy resztę sera.



4 komentarze:

  1. od razu mam ochotę na pizzę, ta wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te zawinięte brzegi do mnie przemawiają - "zjedz mnie" :) Pyszności! Chyba muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja korzystamteż z tego przepisu za każdym razem jak robię pizzę! Jest ppyszna! :-)

    OdpowiedzUsuń