czwartek, 31 marca 2016

Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem

Delikatne, rozpływające się w ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny.



500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
200 g oscypka
4 duże ziemniaki
Masło do wysmarowania formy
4 łyżki natki pietruszki

Sos:
3/4 szklanki wody
1 czubata łyżka mąki pszennej
20 g kremowego serka topionego
200 g śmietany 18%
0,5 szklanki pikantnego keczupu
Sól
Pieprz
Liść lubczyku

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Wykładamy nimi dno naczynia.  Filety drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka.
Sos: W garnku podgrzewamy wodę oraz serek topiony. Śmietanę mieszamy z mąką oraz keczupem. Przelewamy do wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Sosem zalewamy mięso z ziemniakami. Roladki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180*C przez 50-60 minut. Po upieczeniu możemy udekorować pomidorami i koperkiem. 



9 komentarzy:

  1. Pysznie u Ciebie :) Całość komponuje się wyśmienicie :)
    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny pyszny przepis...ja chyba oszaleję! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:-) i zachęcam do gotowania :-)

      Usuń
  3. Wioletko wspaniałe danie. Już sobie wyobrażam jak super smakuje. Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wioletko wspaniałe danie. Już sobie wyobrażam jak super smakuje. Miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń