wtorek, 12 kwietnia 2016

Kurczak pieczony w jogurcie z czosnkiem

Szybki obiad, który sam się robi. Jogurt nadaje mięsu kruchości a imbir, czosnek i curry podkręca smak.


3 ćwiartki z kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki suszonego lubczyku
180 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka curry
3 ząbki czosnku

Ćwiartki z kurczaka myjemy, dzielimy na części. Przyprawiamy je dokładnie przyprawą do mięsa, imbirem i suszonym lubczykiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Jogurt mieszamy z majonezem, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy nim mięso. Odstawiam do lodówki na 40 minut. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 190*C (funkcja termoobiegu). Pod koniec możemy mięso odkryć aby ładnie się przyrumieniło. Dekorujemy natką pietruszki i pomidorkami. 


1 komentarz: