środa, 25 maja 2016

Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie

Słodki serniczek do kawy w dwukolorowej wersji. Sernik jest delikatny i wilgotny, natomiast jego spód bardzo chrupiący.

Ciasto podałam na porcelanie JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE



Spód:
100 g orzechów laskowych
130 g orzechów włoskich
100 g masła
Masa serowa:
5 jajek
16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
0,5 szklanki cukru pudru
250 g chudego twarogu w kostce
800 g twarogu z wiaderka
40 g budyniu waniliowego
230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella)
Cukier puder do posypania


Spód:
Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa:
Jajka ubijamy na żółtą pianę. Stopniowo dosypujemy cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie dokładamy twaróg z kostki (wcześniej gnieciemy go widelcem) oraz wiaderkowy. Delikatnie dosypujemy budyń (cały czas miksujemy). Gładka masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia (około 10 minut) zdejmujemy folię. Ciasto studzimy w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz