poniedziałek, 2 maja 2016

Skrzydełka w panierce i ryż w curry z warzywami

Danie na wzór orientalnego obiadu. W każdym kęsie wyczuwamy smak wyrazistych przypraw. Curry dodatkowo nadaje pięknego żółtego koloru.



Skrzydełka:
1 kg skrzydełek
Przyprawa do kebabu
1 łyżka lubczyku
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1 jajko
Bułka tarta + mąka (w proporcji 1:1)
Olej do smażenia (około 1 l)
Ryż z warzywami:
1,5 szklanki ryżu arborio
Oliwa z oliwek
2 szklanki wody
Sól
0,5 łyżeczki curry
200 g warzyw na patelnię

Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki. Wszystkie kawałki dokładnie przyprawiamy przyprawą do kebabu. Rozkładamy je na talerzu, wierzch posypujemy liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek w rozmąconym jajku . Do pojemnika wsypujemy po połowie mąkę i bułkę tartą. Wkładamy po jednym skrzydełku, zamykamy i energicznie potrząsamy. Tak panierujemy każdy kawałek. Mięso smażymy w rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Wsypujemy ryż. Podsmażamy go do czasu, aż stanie się przezroczysty. Następnie podlewamy go wodą, doprawiamy solą i curry. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Ryż będzie kleisty ale miękki. Na osobnej patelni przesmażamy warzywa. Łączymy je z ryżem. 



4 komentarze: