niedziela, 21 sierpnia 2016

Kolorowa sałatka z tuńczykiem

Sałatka bardzo efektownie prezentuje się na stole. Kilka składników przełożonych warstwami daje fajne połączenie smakowe.



1/2 główki sałaty lodowej
200 g sera feta
2 pomidory
1 ogórek
1 puszka słodkiej kukurydzy
130 g tuńczyka w sosie własnym
3 jajka
10 zielonych oliwek z czosnkiem
Zioła do sałatek
Oliwa z oliwek

Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidory, ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kukurydzę oraz tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy na ćwiartki. Oliwki kroimy na połówki lub cienkie plasterki. W dużej okrągłej misce układamy następująco: połowa sałaty lodowej, 1 pomidor, ogórek, połowa kukurydzy, 100 g sera feta. Całość obsypujemy ziołami do sałatek i skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy kolejną warstwę: reszta sałaty, reszta kukurydzy i pomidor, ser feta, tuńczyk, oliwki. Przyprawiamy ziołami i oliwą z oliwek. Jajka układamy po brzegach sałatki.



2 komentarze: