sobota, 3 września 2016

Diabelska pizza + personalizowana deska obrotowa do pizzy od My Gift Dna - pomysł na prezent!

Pizza ostra jak ogień ale w smaku rewelacyjna! Nieziemskiej ostrości nadaje kurczak w kurkumie, ostre papryczki chili i sos piri piri.

Pizzę podałam na rewelacyjnej desce od My Gift Dna. Jest to wysokiej jakości deska obrotowa z grawerowanym metodą laserową wierzchem. Metoda ta pozwala na to, że wierch jest gładki.  Deska wykonana jest z bukowego drewna i płynnie się obraca. Na mojej desce obowiązkowo musiało znależć się logo bloga. Grawer jest miłą niespodzianką, ponieważ gdy wszystkie kawałki znikną oczom ukazuje się piękny opis. W opisie zawarto to co w Kuchni Mamy jest najważniejsze i najcenniejsze! Bardzo wzruszające są takie słowa.
Na stronie internetowej sklepu MY GIFT DNA możemy znaleźć wyjątkowe personalizowane prezenty na każdą okazję. W ten sposób możemy wyrazić komuś uczucia, podziękować czy przeprosić. Takie prezenty sprawdza się na wielu okazjach np. ślubach, chrztach, urodzinach.
Koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu bo na pewno wybierzecie jakieś cudeńka dla siebie!







Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
Wierzch:
250 g filetu z piersi kurczaka
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki cząbru
0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
5 pieczarek
15 czarnych oliwek
4 pomidorki koktajlowe
Garść sera
3 łyżki sosu barbecue
1 łyżeczka sosu piri piri
1/2 czerwonej papryki
2 jasnozielone papryczki chili
2 ciemnozielone papryczki chili
Oregano

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa, cząbrem i kurkumą. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Placek smarujemy  sosem barbecue i sosem piri piri. Na brzegach pizzy układamy pokrojone w plasterki czarne oliwki. Układamy kolejno pokrojone w plasterki pieczarki oraz usmażonego kurczaka. Dodajemy pokrojone w plasterki jasnozielone papryczki oraz czerwona paprykę pokrojoną w kosteczkę. Na wierzchu układamy ser stary na tarce o średnich oczkach oraz plasterki pomidorków koktajlowych. Ciemnozielone papryczki układamy po bokach pizzy. Całość obsypujemy suszonym oregano. Gotową pizze wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika na 12-15 minut. 






Od firmy otrzymałam również piękne wałeczki z wytłaczanym wzorem. Można je również kupić na stronie sklepu. O tym jak się sprawują przekonam się już niebawem.




2 komentarze:

  1. Bossska decha, wow ! pizza musi na niej smakować wyjatkowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Taka obrotowa deska to by mi się przydała, że łooo ;) genialne rzeczy mają w ofercie! :)

    OdpowiedzUsuń