niedziela, 11 września 2016

Krokiety z kurczakiem i szpinakiem

Uwielbiam krokiety ale przygotowuję je nie tylko w tradycyjnej wersji. Te przygotowałam z kurczakiem i szpinakiem oraz dużą ilością sera feta.  W smaku obłędne!



Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
Sól
Farsz:
600 g filetu z piersi kurczaka
Przyprawa do gyrosa
150 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
200 g sera feta
2 jajka
Bułka tarta do panierowania
Sól
Pieprz

Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy je na rozgrzanej patelni.  Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Dodajemy mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do miękkości mięsa. Jeszcze ciepły farsz mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem feta.





Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę.








Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rumiano. 








3 komentarze:

  1. Nie przepadam za tradycyjnymi krokietami, te wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować. :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń