czwartek, 27 października 2016

Sernik z musem gruszkowym

Delikatny i pyszny serniczek z musem ze świeżej gruszki i sokiem z limonki. Słodkości nadaje spód z masłem orzechowym. Sernik jest delikatny, nie za słodki. Taki prosty deser a smak staje się poezją.

Sernik przygotowałam specjalnie na konkurs #Ambition . Już od dawna zachwycam się przepiękną, elegancką i gustowną porcelaną Waszej firmy. 
Zadaniem konkursowym było pokazanie jak dbam o swoich najbliższych. 
W każde swoje danie wkładam całą siebie, całe swoje serce. Największym wynagrodzeniem jest pusty talerz i uśmiech na twarzy mojej rodziny. Staram się aby przygotowane dania były zdrowe i zawsze przemycam do nich owoce lub warzywa. Pomimo tego, że jestem amatorem fotografii i mam nijaki, zwykły stary aparat kombinuję aby uchwycić ,,te coś" na zdjęciu. Bo pierwsze co to jemy oczami, dopiero później poznajemy smak.
Danie ,,z dbałością" co tak naprawdę oznacza? 
Dla mnie pokazanie miłości na talerzu. Czas spędzony przy wspólnym posiłku jest czasem bezcennym w tym zagonionym świecie. A taka wspólna kawa z serniczkiem i najbliższymi pozwala się zatrzymać, spędzić trochę czasu razem, pośmiać się, porozmawiać o problemach. 
Tak niewiele potrzeba do szczęścia... A może aż tak wiele....
Uwielbiam jak w moim domu pachnie pieczonym ciastem, zapachem który przenika każdy zakamarek... Tego właśnie nauczyła mnie Moja Mama - dbania o innych... Dla gości nie umiem postawić tylko kawy czy herbaty. Zawsze musi być coś słodkiego. Pokazała mi, że w prostym geście tkwi cała moc ,,dbałości". Chciałabym aby ta tradycja została w moim domu już na zawsze. 
Pamiętajmy aby nie zapominać również o samych sobie. Bo przecież o siebie również trzeba dbać. Znajdźmy również chwilę dla siebie, dla swoich myśli, marzeń. Dla mnie wystarczy kawałek ciasta i dobra książka. Bo aby dbać o innych musimy mieć siłę dbając o siebie. 




Spód:
200 g herbatników maślanych
2 łyżki masła orzechowego
50 g masła

Masa serowa:
700 g twarogu 0% (z wiaderka)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka (M)
1 gruszka
Sok z ½ limonki
0,5 szklanki cukru trzcinowego

Cukier puder do obsypania




Spód:
Do blendera wkładamy pokruszone herbatniki, rozpuszczone i przestudzone masło oraz masło orzechowe. Wszystko blenderujemy na gładka masę. Wykładamy ją na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Masę ugniatamy palcami i wygładzamy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.

Masa serowa:
Gruszkę blendujemy z sokiem z limonki na gładki mus. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C. Do miski przekładamy twaróg oraz wsypujemy cukier trzcinowy. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku. Na końcu wlewamy mus z gruszki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową przelewamy na spód. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C. Wstawiamy sernik do piekarnika. Na dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut. Po 60 minutach z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą. Po upieczeniu studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy na paterę, oprószamy cukrem pudrem.




A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w internetowym sklepie Dajar
otrzymacie 10% rabatu wpisując hasło ZDROWE-GOTOWANIE



Ambition z dbałością

5 komentarzy: