wtorek, 8 listopada 2016

Dewolaje w sezamie i słoneczniku

Zwykły znany dewolaj z serem obtoczony w słoneczniku i sezamie jest całkiem nowym i smacznym daniem obiadowym. Polecam z ziemniakami i sałatką z papryki, ogórka i pomidora.




3 podwójne filety z kurczaka
100 g żółtego sera
½ pęczka natki pietruszki
Sól
Pieprz

Panierka:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki ziaren słonecznika
2 jajka
Sól
Pieprz

Olej do smażenia




Filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy błonki. Kroimy na plastry (jak na schabowe), rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy posiekaną drobno natkę pietruszki oraz plastry żółtego sera. Zwijamy w rulon. Do jednej miseczki wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem lub trzepaczką. W osobnej misce mieszamy bułkę tartą, ziarna sezamu i słonecznika. Każdą roladkę obtaczamy w jajku a następnie w ziarnach. Staramy się aby panierki zostało jak najwięcej na mięsie. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.


3 komentarze:

  1. Kocham devolaje, ale nigdy ich nie robiłam . Może czas spróbować?
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł ,zapewne bardzo smaczny )

    OdpowiedzUsuń