czwartek, 3 listopada 2016

Sernik z białą czekoladą i kokosem

Poezja smaku zamknięta w jednym serniku. Mocny kakaowy spód a na nim rozpływająca się masa serowa z śmietaną kremówką, kokosem, białą czekoladą i mlekiem w proszku. Kwintesencja przysłowiowej bajkowej chwili z ciastem i pyszną kawą!




Spód:
258 g ciastek kakaowych Hit
75 g masła lub margaryny

Masa serowa:
1 kg sera sernikowego (z wiaderka)
4 jajka
100 g białej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki śmietany 30%
0,5 szklanki wiórków kokosowych

Polewa:
100 g białej czekolady
¼ szklanki śmietany 30%

Spód:
Ciastka Hit umieszczamy w blenderze lub malakserze. Rozdrabniamy na gładki pył. Masło rozpuszczamy w garnku, ciepłe wlewamy do ciastek, miksujemy aby ciastka połączyły się z masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki. 
Masa serowa:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C (bez termo obiegu). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.  Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka aby czekolada się nie zważyła. Zahartowana czekoladę przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe.  Gotową masę serową przelewamy na spód.  Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach. 
Polewa:
Po wystudzeniu przygotowujemy polewę. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy nad parą około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepłą na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.




7 komentarzy:

  1. Idealny! i biała czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chciałabym się dowiedzieć, jaki ser został wykorzystany w tym przepisie. Chodzi mi o konkretną markę, gdyż już kiedyś próbowałam upiec podobny sernik, ale chyba kupiłam nieodpowiedni ser i nie wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym razem używałam twarogu śmietankowego President :-)

      Usuń
  3. Kokos i biała czekolada to bardzo zgrany duet:)

    OdpowiedzUsuń