piątek, 9 grudnia 2016

Pomidorowa z serem feta i pieczoną cukinią

Moja ulubiona pomidorowa z dodatkiem słonego sera feta i pieczonymi plastrami cukinii. Do tego dodatek sytego ryżu i natka pietruszki - pycha!




1,5 litra wody
1 porcja rosołowa
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
Kilka gałązek natki pietruszki
190 g przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
½ cukinii
100 g sera feta
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Ostra czerwona papryka
100 g ryżu

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy porcję rosołową. Gotujemy, zbieramy szum. Następnie dodajemy obrane marchewki, korzeń pietruszki, seler, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Gdy wywar jest już gotowy wyjmujemy warzywa i mięso. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną śmietanę z mąką pszenną. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyka oraz ostrą czerwoną papryką. Ryż gotujemy do miękkości, dodajemy do zupy. Zupę nalewamy na talerze. Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki, zapiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 190*C. Plastry cukinii układamy w zupie. Na środku każdego talerza układamy ser feta a po bokach natkę pietruszki.



1 komentarz:

  1. Ja dzisiaj też robiłam pomidorówkę , tak miałam na nią ochotę :)

    OdpowiedzUsuń