środa, 25 stycznia 2017

Fileciki w cebulowym cieście

Kurczak w cieście może zastąpić nam nieposkromioną ochotę na domowy fast food. Wystarczy kilka sosów, frytki i obiad gotowy.




600 g fileta z piersi kurczaka (1 podwójny)
1 duża cebula
Przyprawa do mięsa
Oregano
Słodka czerwona papryka

Ciasto:
2 jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mleka
Sól
Pieprz


Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, oregano i słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do mięsa. Mleko, jajka i mąkę mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciastem zalewamy mięso. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie kąski smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Staramy się aby na mięsie zostało jak najwięcej ciasta.




2 komentarze: